piątek, 21 czerwca 2013

Duszony indyk czyli "Co zrobić gdy masz 30 minut na "podszykowanie" obiadu?"

Wszystko wymyślone by me:)

Czas przygotowania : 30 minut + około godziny duszenia

No więc dziś był ten dzień. Zostało 30 minut na przyszykowanie obiadku, do roboty, mi się udało potem tylko samo się gotowało:)

Składniki:
1 kg piersi z indyka
2-3 łyżki mąki do obsmażenia mięsa
olej
kilka cebul
3-4 garście suszonych jabłek
sól pieprz,ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk świeży (duuużo)
młode ziemniaki
sałata
jogurt naturalny
koper
sok z cytryny (ew kwasek cytrynowy gdy pustka w lodówce)
cukier

Ziemniaki wyszorować i do gara - gotujemy w mundurkach:) Mięso w całości obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na oleju. Dodajemy pokrojona byle jak cebulę ( i tak się rozgotuje), ok pół litra wody, suszone jabłka i przyprawy. Dusimy ok godziny. Sałatę myjemy Robimy sos : jogurt mieszamy z koprem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem do smaku (proporcje przypraw wg uznania). Sosem polewany sałatę i jak cała reszta się ugotuje to jemy:) Smacznego i szybkiego obiadku! Robię ten przepis dość często właśnie dlatego że jest taki rach ciach zmieszać w garze i niech się gotuje :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz