sobota, 30 marca 2013

Ekspresowa babka drożdżowa?

Czy babkę drożdżową można zrobić ekspresowo? Można tylko trzeba szukać ekspresowych przepisów - na szczęście Wy już nie musicie bo ja to robię :) Więc oto i on http://metromsn.gazeta.pl/Portfel/1,126512,13247825,Super_przepis__Samorobiaca_sie_babka_drozdzowa.html przepis na super szybką babkę drożdżową.
Czas przygotowania - 50 minut +30-60 minut pieczenia

Na wypadek gdyby link powyżej przestał kiedyś działać zacytuję ten super przepis:
"W tym cieście muszą zajść odpowiednie procesy fermentacji. Trwa to ok. dwunastu godzin, przez ten czas babka musi stać w ciepłym miejscu. Zamieszajcie podane poniżej składniki wieczorem a rano ciasto będzie gotowe do pieczenia.

Składniki:
półtorej szklanki cukru
4 jaja
5 dag drożdży
pół kostki masła
pół szklanki mleka
3 szklanki mąki
bakalie (skórka pomarańczy, rodzynki, migdały, orzechy)

Przygotowanie:

cukier, jaja, masło, drożdże wkładamy do kamiennego naczynia, garnka lub miski. Masło najlepiej pociąć na mniejsze kawałki, drożdże rozkruszyć. Wszystkie składniki zalewamy mlekiem o temperaturze pokojowej, kilka razy mieszamy, nie starając się wyrobić gładkiej masy. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, np. obok kaloryfera.

Po 12 godzinach dodajemy mąkę i wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie. To może chwilkę potrwać.

Dajemy bakalie, dokładnie mieszamy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Potem wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na ok. 10 minut.

Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok. pół godziny. Najlepiej sprawdzić, czy jest gotowa za pomocą cienkiego patyczka. Patyczek wciśnięty w środek ciasta powinien pozostać suchy.

Kiedy babka lekko przestygnie, posypujemy ją cukrem pudrem"

Wszystko robiłam zgodnie z recepturą - jedyne na co trzeba uważać to czas pieczeni i rzeczywiście sprawdzać patyczkiem - niższa babka była gotowa po 40 - tu minutach, wyższa po około godzinie. Bardzo fajny i szybki przepis  a smak nie do odróżnienia z tradycyjną "wyrabianą" babą :)
Czas wykonania - w sumie 50 minut + 30-60 minut pieczenia. Jak dla mnie bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych przepisów na drożdżowe ciasto, na pewno będę go robić częściej.
Smak - bardzo dobre, można by próbować dodać trochę mniej cukru bo babka wychodzi dość słodka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz