piątek, 22 marca 2013

testujemy przepis na chlebek:)

Myślicie że nie da się przygotować chleba w pół godziny? To się mylicie !
Czas wykonania: 20 minut  + pieczenie 1 godzinę

Dziś testujemy przepis zaczerpnięty ze strony http://www.maniasmakowania.pl a oto i on http://www.maniasmakowania.pl/pieczywa/404-chleb-z-ziarnami.html i brzmi tak:
"SKŁADNIKI
1 kg mąki pszennej; 1 łyżka soli; 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego; 1 szklanka otrąb pszennych; 1 szklanka otrąb żytnich; 100 g łuskanego słonecznika; 1 łyżka łuskanej dyni; 70 g drożdży (kostka); 1 łyżka cukru; 1 litr wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W 1 litrze wody rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru. Osobno suche składniki wymieszać ze sobą. Gdy jedne i drugie składniki będą wymieszane należy połączyć je ze sobą. Poczekać ok. 15 minut aż trochę wyrośnie i włożyć ciasto do foremek. (mogą być dwa korytka mniejsze lub jedno długie)

Piec godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu."

Ponieważ pomysł upieczenia chleba zrodził się jak zwykle na szybko, z braku mąki pszennej użyłam 3/4 pełnoziarnistej i 1/4 żytniej. Poza tym nie miałam łuskanej dyni i otrąb żytnich więc dałam w sumie 1,5 szklanki otrąb pszennych. Chlebuś wyszedł smaczny, przepis szybki i godny polecenia:)
Wnioski?
czas wykonania - super extra rewelacja :D (20 minut roboty i piecze się samo, można malować paznokcie albo układać lego ze zbuntowanym dwulatkiem, nieważne :P )
smak - bardzo dobry chlebek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz