środa, 27 marca 2013

Kulki orzechowo-czekoladowe bez czekolady :)

Dziś przepis zainspirowany przepisami ze strony http://ammniam.pl/ . Często przewija się tam motyw łączenia orzechów z daktylami dzięki czemu nie trzeba dodawać cukru a jak dodamy trochę kakao gorzkiego otrzymujemy ekstra czekoladowy smak. W ogóle to bardzo fajny blog, robiłam z niego kilka przepisów. Jednak my tu liczymy czas spędzony przy garach więc start ! Interesują mnie tylko ekspresowe przepisy !
Czas wykonania - 20 minut 

Składniki:
125 g orzegów włoskich (oczywiście zakładam że orzechy kupujemy już obrane)
150 g daktyli
1,5 łyżki gorzkiego kakao
wiórki kokosowe do obroczenia

Orzechy z daktylami i kakao zmiksować w malakserze. Z powstałej masy formować kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Jeżeli chcemy zrobić tą słodycz z większej ilości składników proponuję zamiast kulek zrobić jakiś wałek albo placek i pociąć go na dowolne kawałki i dopiero je obtoczyć w wiórkach (będzie szybciej).
Czas wykonania - 20 minut czyli szybciutko (przy większej ilości składników i wycinaniu zamiast formowania kulek też szybciutko pójdzie)
Smak - hmmm... zróbcie i zobaczcie sami jak szybko znika :) Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz