Przepis ogólnie pochodzi z programu "Szczypta smaku"http://www.tvnstyle.pl/aktualnosci,1865,n/przepisy-z-7-odcinka-szczypty-smaku,87596.html . Część składników pominęłam, część zamieniłam bo akurat to miałam w domu i oto co wyszło :)
Czas przygotowania - ok 60 minut czyli całkiem przyzwoicie:)
Składniki:
-szklanka mąki żytniej
-szklanka mąki pszennej
-woda do zagniecenia ciasta
-2 cukinie
-papryka
-2 czerwone cebule
-2 marchewki
-2-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól i pieprz do smaku
-sok z cytryny
-4 garście świeżego szpinaku
-pół kostki sera feta
-filet z indyka
-olej rzepakowy
Filet z indyka pokroić w sznycle doprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Piec w piekarniku ok 20 minut, termoobieg 180 stopni. Warzywa pokroić w kostkę wymierzać z oliwą doprawić solą i pieprzem piec w piekarniku ok 40 minut, termoobieg 180 stopni. Obie mąki wymieszać, dodać szczyptę soli, dodając wodę zagnieść ciasto. Kawałki ciasta rozwałkowywać na cienkie placki. Placki piec na bardzo gorącej patelni z obu stron aż zaczną charakterystycznie rosnąć. Powstanie nasz indyjski chlebek chapati . Pieczenie placków jest bez tłuszczu i odbywa się naprawdę szybko. Warzywa po wyjęciu z piekarnika przestudzić połączyć z sokiem z jednej cytryny i szpinakiem. Na chapati nakładać pokrojone kawałki indyka, ser feta i warzywa. Jemy. Smacznego! Nam baaardzo smakowało mimo że oryginalny przepis nie został dokładnie odwzorowany. Następnym razem zamiast fety użyje bryndzy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz