czwartek, 28 marca 2013

Karp w piwie

Przepis z książki kucharskiej "Kuchnia Polska 1001 Przepisów" trochę uproszczony przeze mnie:)
Czas wykonania - 40 minut + czas leżakowania (ale wtedy my też możemy leżakować:))

Skłądniki:
Filet z jednego karpia albo dzwonka
pół litra piwa
łyżka masła
2 cebule
goździki
pół szklanki rodzynek
sok i skórka z cytryny
sól, pieprz, cukier

Karpia oczyszczamy z łusek i kroimy na kawałki, obkładamy cebulą i goździkami, odkładamy do lodówki na godzinę. Piwo wylewamy na patelnię, dodajemy masło, zagotowujemy. Do wrzątku wkładamy karpia z cebulą i goździkami, rodzynki, gotujemy aż ryba będzie miękka. Doprawiamy skórką z połowy cytryny, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, zagotowujemy. Jemy :)
Czas wykonania - szybciutkie
Smak - smaczne, czuć goryczkę piwa i słodki posmak od rodzynek, dla mnie dobre.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz